Από τα λουτρά Αιδηψού στα Λουτρά Θερμών…
Aπό τη Μακεδονία στη Στερεά Ελλάδα και τα Νησιά, η Ελλάδα διαθέτει πληθώρα μεταλλικών και ιαματικών πηγών. Συνολικά έχουν καταμετρηθεί πάνω από 750, από τις οποίες είναι αξιοποιημένες και επισκέψιμες περίπου οι 150-180. Οι ιαματικές πηγές διαφοροποιούνται με βάση τα μεταλλικά και χημικά στοιχεία και τη θερμοκρασία του νερού, αλλά και τις λοιπές ιδιότητές του. Παρακάτω, δίνεται έμφαση σε μερικές από τις δημοφιλέστερες, σε ιαματικές πηγές που έχουν μετατραπεί σε σημαντικούς προορισμούς εκατοντάδων επισκεπτών, αλλά και σε μέρη εξαιρετικής ομορφιάς.
Λουτρά Αιδηψού Ευβοίας
Η περιοχή της Αιδηψού έχει μια ξεχωριστή θέση στη μυθολογία, αφού η θεά Αθηνά ζήτησε από το θεό της φωτιάς, Ήφαιστο, να φέρει στην επιφάνεια της γης νερά θερμά, νερά να ξεκουράζουν, νερά να γιατρεύουν, ώστε ο προστατευόμενος της, ο μυθικός ήρωας Ηρακλής να έρχεται να ξεκουράζεται μετά από κάθε άθλο. Οι θειούχες ιαματικές πηγές της Αιδηψού είναι γνωστές και από την Αρχαιότητα. Τόσο ο Αριστοτέλης τον 4ο αι. π.Χ. όσο και ο Αθήναιος και ο Πλίνιος αναφέρονται στις ιαματικές ιδιότητες των υδάτων της περιοχής. Στη ρωμαϊκή περίοδο η περιοχή εξελίχθηκε σε κέντρο υδροθεραπείας, στο οποίο σύχναζαν πολλοί επιφανείς. Από τα πρώτα ξενοδοχεία που κτίστηκαν στην περιοχή ήταν το μεγαλοπρεπές «Θέρμαι Σύλλα» το οποίο, ανακαινισμένο πλέον, θεωρείται σήμερα ένα από τα δέκα καλύτερα θερμαλιστικά ξενοδοχεία στην Ευρώπη. Η Αιδηψός εξελίχθηκε σε κοσμοπολίτικο σπα, κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών λουτροπόλεων, ενώ τα νερά της (που αναβλύζουν από πέντε πηγές) ανήκουν στην κατηγορία των αλιπηγών, με νερά υπέρθερμα, μεταλλικά, όξινα, ισχυρώς ανθρακούχα και μετρίως υδροθειούχα, σε θερμοκρασίες από 71 έως 73 περίπου βαθμούς Κελσίου.
Λουτρά Καμένων Βούρλων
Στη στενή λωρίδα γης, μεταξύ Μαλιακού κόλπου και του όρους Καλλίδρομου, απλώνεται η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων. Στην περιοχή αναβλύζει ιαματικό νερό σε διάφορες πηγές, με παραλλαγές στη χημική του σύσταση. Η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται από 30-42°C και χαρακτηρίζεται ως υπέρθερμο ραδιενεργό χλωριονατριούχο. Οι παθήσεις για τις οποίες ενδείκνυται η υδροθεραπεία είναι οι χρόνιοι ρευματισμοί, οι αρθρίτιδες, οι γυναικολογικές παθήσεις, οι παθήσεις των νεφρών, οι παθήσεις του κυκλοφορικού και οι δερματοπάθειες. Υπάρχουν περισσότερες από μία ιαματικές πηγές. Τα τελευταία χρόνια το κεντρικό, δημοτικό υδροθεραπευτήριο έχει παραχωρηθεί σε ιδιωτικό ξενοδοχειακό συγκρότημα. Τα Καμένα Βούρλα υπήρξαν κέντρο κοσμοπολίτικων διακοπών τις δεκαετίες του 1960 και 1970. Δυστυχώς πλέον, κάποια από τα ξενοδοχεία της εποχής εκείνης, που αποτελούσαν ορόσημα της περιοχής αλλά και μοναδικά αρχιτεκτονήματα, παρακμάζουν και καταστρέφονται.
Λουτρά Λαγκαδά
Μία οργανωμένη λουτρόπολη λίγο έξω από την κωμόπολη του Λαγκαδά με την ιστορία της να ανάγεται στους βυζαντινούς χρόνους, όταν ο ιατρός Ιουστινιανός διέγνωσε τις ιαματικές της ιδιότητες και έκτισε τους πρώτους λουτήρες, που είναι ορατοί και σήμερα. Τα λουτρά βρίσκονταν σε χρήση ως και την οθωμανική περίοδο, οπότε και επαυξήθηκαν και με δεύτερο λουτρικό συγκρότημα, επίσης σε χρήση στις μέρες μας. Το 1925 τα λουτρά ανακαινίστηκαν με μια χροιά κοσμοπολιτισμού της εποχής. Το νερό του Λαγκαδά χαρακτηρίζεται ως υπόθερμο και ενδείκνυται για νεφροπάθειες, ρευματοπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις και δερματοπάθειες. Εκτός από τους κλειστούς λουτήρες, ατομικούς και ομαδικούς, το συγκρότημα διαθέτει και δύο πισίνες, η μία ολυμπιακών διαστάσεων, που είναι κατάλληλες για προπόνηση αθλητών κολύμβησης αλλά και για χρήση κατά τους θερινούς μήνες. Ο περιβάλλων χώρος είναι εξαιρετικά διαμορφωμένος, διαθέτει εστιατόριο, σνακ μπαρ, παιδικές χαρές και πάρκο.
Λουτρά Πόζαρ
Στον δήμο Αλμωπίας Ααριδαίας μέσα σε ένα τοπίο εκπληκτικού φυσικού κάλλους αναβλύζουν οι ιαματικές πηγές Λουτρακίου ή Πόζαρ (από τη σλάβικη ονομασία που σημαίνει θράκα). Η ιδιαιτερότητα των ιαματικών λουτρών είναι ότι το νερό κυλάει μέσα σε φυσικές κοιλότητες και καταρράκτες, έτσι ώστε οι λουόμενοι απολαμβάνουν όχι μόνο τις ευεργετικές του ιδιότητες αλλά και το φυσικό τοπίο. Η περιοχή έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα από τουριστικής άποψης και διαθέτει σύγχρονα ξενοδοχεία, τα οποία παρέχουν επίσης δυνατότητες υδροθεραπείας, μασάζ, φυσικοθεραπείας.
Λουτρά Καϊάφα
Κοντά στη Ζαχάρω Ηλείας, αναβλύζουν σε σπήλαιο, στους πρόποδες του όρους Λαπίθα, και στην Αρχαιότητα ήταν αφιερωμένα στις Ανιγρίδες Νύμφες. Γύρω από τις πηγές απλώνεται η λίμνη Καϊάφα, εντός της οποίας υπάρχει νησίδα όπου έχουν χτιστεί θερμαλιστικές υποδομές. Το υδροθεραπευτήριο βρίσκεται και σήμερα στο άνοιγμα του σπηλαίου και μπορεί να μεταβεί κανείς σε αυτό με βάρκα. Τα λουτρά Καϊάφα άρχισαν να λειτουργούν το 1907, όταν ολοκληρώθηκε και η σιδηροδρομική σύνδεση με την Πάτρα. Το νερό είναι υδροχλωρονατριούχο με μεγάλη ποσότητα ελεύθερου υδρόθειου και αναβλύζει σε θερμοκρασία 32-35 βαθμών Κελσίου στο μεγάλο σπήλαιο και σε θερμοκρασία 29-34 βαθμών Κελσίου στο μικρό σπήλαιο. Λειτουργεί τους μήνες Ιούνιο-Οκτώβριο.
Ιαματικά Λουτρά Λουτρακίου Περαχώρας
Στον ανατολικό μυχό του Κορινθιακού κόλπου βρίσκεται το Λουτράκι. Περίφημη λουτρόπολη και κοσμοπολίτικο θέρετρο των δεκαετιών 1960 -1980, το Λουτράκι εξακολουθεί να είναι πόλος έλξης όχι μόνο για θερμαλιστικό αλλά και για οικογενειακό τουρισμό εξαιτίας της εγγύτητάς του στην Αθήνα και την Κόρινθο. Το νερό Λουτρακίου είναι υπόθερμο, μετρίως ραδιενεργό ιαματικό. Είναι κατάλληλο για υδροθεραπεία στο ανακαινισμένο και πλήρως εκσυγχρονισμένο δημοτικό υδροθεραπευτήριο, όπου αντιμετωπίζονται ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες, ψωρίαση, έκζεμα και γυναικολογικές παθήσεις. Επιπλέον, υπάρχει και πηγή φυσικού μεταλλικού νερού, το οποίο εμφιαλώνεται αλλά και διατίθεται για ποσιθεραπεία σε κέντρα του Λουτρακίου.
Λουτρά Κύθνου
Ο οικισμός Λουτρά της Κύθνου βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Έγινε γνωστός την περίοδο του Όθωνα, όταν κλιμάκιο Γερμανών ιατρών επισκέφθηκε την ιαματική πηγή και έκανε εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθούν οι ιδιότητες των υδάτων για την περίπτωση της υπογονιμότητας, δεδομένου ότι η νεαρή βασίλισσα Αμαλία δεν μπορούσε να τεκνοποιήσει. Οι Γερμανοί γιατροί πράγματι πιστοποίησαν την ευεργετική επίδραση των υδάτων της Κύθνου σε γυναικολογικά προβλήματα και ο Γερμανός αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν έφτιαξε τα σχέδια του λουτροθεραπευτηρίου, το οποίο ολοκλήρωσε ο Ερνέστος Τσίλλερ. Σήμερα, υπάρχουν δύο ιαματικές πηγές: των Αγίων Αναργύρων, που βρίσκονται εντός του παλαιού λουτροθεραπευτηρίου, και του Κάκαβου, σε απόσταση 50 μέτρων από την πρώτη, η οποία περιέχει ιωδιούχο, βρωμιούχο και χλωριούχο νάτριο. Στην πρώτη πηγή το νερό αναβλύζει σε θερμοκρασία 38 βαθμών Κελσίου, ενώ στη δεύτερη σε θερμοκρασία 50 βαθμών κελσίου. Τα νερά της Κύθνου είναι κατάλληλα για θεραπείες γυναικολογικών παθήσεων, ρευματοπαθειών και αυχενικού συνδρόμου.
Λουτρά Μεθάνων
Στη χερσόνησο της Τροιζηνίας βρίσκεται η λουτρόπολη των Μεθάνων, στους πρόποδες ενός ηφαιστειογενούς όρους. Σύμφωνα με τον Παυσανία, οι ιαματικές πηγές στην περιοχή εμφανίστηκαν ξαφνικά, όταν στα μέσα του 3ου αι. π.Χ. σημειώθηκε μια έκρηξη στην Καμένη. Συστηματική αξιοποίηση των χλωρονατριούχων πηγών των Μεθάνων ξεκίνησε τη δεκαετία του 1870 και ολοκληρώθηκε το 1904 με την κατασκευή των πρώτων λίθινων λουτήρων. Το 1912 κατασκευάστηκε το πρώτο υδροθεραπευτήριο και το 1917 το μεγάλο υδροθεραπευτήριο που βλέπουμε και σήμερα, ενδεχομένως σε αρχιτεκτονικό σχέδιο του Ερνέστου Τσίλλερ. Το 1930 κτίστηκε το υδροθεραπευτήριο για τις θειούχες πηγές της περιοχής.
Λουτρά Θερμών
Οι ιαματικές πηγές της Ικαρίας ήταν γνωστές από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Η ιστορία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου. Η κατασκευή τους, άρχισε κατά τη βυζαντινή αυτοκρατορία για τη βασιλική οικογένεια. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, οι τοπικοί δημογέροντες χρησιμοποιούσαν τα λουτρά. Μετά την απελευθέρωση της Ικαρίας το 1912, άρχισε ο ουσιαστικός σχεδιασμός του ιαματικού πλούτου του νησιού. Από τη δεκαετία του ’20 μέχρι σήμερα, έχουν χτιστεί πολλά καταλύματα κοντά στις πηγές, προκειμένου να φιλοξενήσουν πλήθος επισκεπτών από όλη την Ελλάδα, αλλά και από χώρες της Ευρώπης, που σπεύδουν να επισκεφτούν τις φημισμένες ιαματικές πηγές της Ικαρίας. Η ευημερία του νησιού ανεκόπηκε κατά τον Β΄ παγκόσμιο Πόλεμο, όμως πολλοί από τους εξόριστους ασχολήθηκαν σχολαστικά με τη μελέτη των πηγών και συνέβαλαν στην ανάπτυξή του νησιού. Άνθιση στην αξιοποίηση των πηγών σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια, με την ανακαίνιση των δημοτικών λουτρών «Σπήλαιο» και «Απόλλωνας» και τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής πηγής «Κράτσα», τα μόνα σε λειτουργία σήμερα. Έτσι, τα Θέρμα, αποτελούν σήμερα σημαντική λουτρόπολη και σπουδαίο παραθεριστικό κέντρο τουρισμού για όλες τις ηλικίες.
Recent Comments