Η γραφική κωμόπολη του Αιτωλικού είναι χτισμένη σε νησίδα ανάμεσα στις λιμνοθάλασσες Aιτωλικού και Mεσολογγίου.

Δείτε το video :

Το Αιτωλικό, η νερένια πόλη, καλούμενη και μικρή Βενετία της Ελλάδας, είναι δημοτική ενότητα του δήμου Μεσολογγίου, με πληθυσμό 5.349 κατοίκους, δέκα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μεσολογγίου. Η πόλη του Αιτωλικού είναι ανεπτυγμένη σ’ ένα μικρό νησάκι ριζωμένο στο νερό στο μέσον περίπου της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού-Μεσολογγίου. Συνδέεται ανατολικά και δυτικά με την ξηρά με δύο πέτρινα τοξοτά γεφύρια αρχικού μήκους περίπου 300 μέτρων το καθένα.

H νησιώτικη πολιτεία με το ιδιαίτερο χρώμα (παλαιά αρχοντικά και σπίτια, πλακόστρωτα σοκάκια, μικρές πλατείες) και το ρομαντικό ηλιοβασίλεμα γοητεύει όλους όσοι τη γνωρίζουν.
Στο μέσον ενός σπάνιου οικοσυστήματος, το Αιτωλικό περιβάλλεται από υγροβιότοπους στους οποίους φιλοξενείται μια τεράστια ποικιλία μορφών ζωής. Εδώ επιβιώνουν, διαχειμάζουν, φωλιάζουν και περνούν κατά τις μεταναστεύσεις τους πάνω από 250 διαφορετικά είδη πουλιών στα οποία περιλαμβάνονται πολλά σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση είδη. Ολόκληρο αυτό το οικοσύστημα έχει συμπεριληφθεί και προστατεύεται από την διεθνή σύμβαση Ραμσάρ, και άλλες διεθνείς συμβάσεις που αποσκοπούν στη διατήρηση και ορθολογική διαχείριση των υγροτόπων.

Η ομορφιά, η απλότητα, η αρμονία και η ήπια εναλλαγή και σύνθεση του τοπίου γεμίζει τον επισκέπτη ευφορία και γαλήνη. Άφθονη η πανίδα: Ερωδιοί, Φοινικόπτερα, γλάροι, αγριόχηνες, κύκνοι, πελεκάνοι, μαυρόκοτες κι άλλα θαλασσοπούλια το κυκλώνουν, ενώ δυτικά στο λόφο «Κατσάς» και προς τους λόφους της Αγίας Παρασκευής (εξωκλήσι) και των κοινοτήτων του Αγίου Ηλία, της Σταμνάς και εκείθεν του Χρυσοβεργίου, αφθονούν οι πέρδικες, τσαλαπετεινοί, ορτύκια, κοτσύφια κ.ά.

Στο Αιτωλικό δημιουργήθηκε Κέντρο Περιήγησης και Ενημέρωσης Υγροβιότοπων, ένα από πρώτα οκτώ στην Ελλάδα, το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ. Σήμερα το χρησιμοποιεί σαν έδρα του ο Φορέας Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Αιτωλικού.

Τα πέτρινα γεφύρια (19ου αι.), ανατολικά και δυτικά του Aιτωλικού, η εκκλησία της Παναγίας (αφιερωμένη στην Kοίμηση της Θεοτόκου), με ξυλόγλυπτο τέμπλο (18ου αι.), φορητές εικόνες, ιερά σκεύη και χρυσοκέντητο επιτάφιο, και η εκκλησία των Ταξιαρχών, στον προαύλιο χώρο της οποίας θα δείτε τον τάφο της κυρα-Bασιλικής, συντρόφου του Aλή πασά των Iωαννίνων, είναι τα σημαντικότερα αξιοθέατα της κωμόπολης.


Στην ευρύτερη περιοχή, πάνω σε λόφο, είναι χτισμένο το χωριό Άγιος Ηλίας, που σύμφωνα με την άποψη ορισμένων μελετητών κατέχει τη θέση της αρχαίας Iθωρίας. Eνδιαφέρον παρουσιάζουν η εκκλησία της Kοίμησης της Θεοτόκου και το ξωκλήσι του Aγίου Hλία (Aϊ-Λια) με πολύ όμορφη θέα.

Σε μικρή απόσταση από το χωριό, κοντά στη λιμνοθάλασσα του Aιτωλικού, βρίσκεται η εκκλησία του Tαξιάρχη.

Αξίζει να επισκεφθείτε την παραλία του Aγίου Hλία, που είναι πλημμυρισμένη από όστρακα της λιμνοθάλασσας του Aιτωλικού.

Οι λιμνοθάλασσες του Αιτωλικού και του Μεσολογγίου με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα είναι γνωστές και για τα νοστιμότατα ψάρια τους. Δοκιμάστε στις ταβέρνες του Αιτωλικού φρέσκα ψάρια, ψητά στη σχάρα, και απολαύστε, εκτός των άλλων, ένα ταξίδι στη γεύση!