Τα ταξίδια αποτελούν αγαπημένη δραστηριότητα όλων. Ιδίως εκείνων που έχουν την δυνατότητα να τα πραγματοποιούν, και μάλιστα σε συχνά διαστήματα. Ωστόσο, υπάρχει ένα μέρος τους που για αρκετούς δεν είναι ιδιαιτέρως αγαπητό, περισσότερο τρομακτικό θα έλεγε κανείς. Αυτό δεν είναι άλλο από τις πτήσεις. Ο συγκεκριμένος φόβος δεν εκδηλώνεται με τον ίδιο τρόπο σε όλους, ούτε και έχει την ίδια πηγή.

Τι πρέπει να κάνετε πριν και κατά τη διάρκεια του αεροπορικού ταξιδιού σας

Τι γίνεται, ωστόσο, όταν πρέπει να πετάξετε; Ακολουθήστε τις παρακάτω έξυπνες συμβουλές και θα δείτε ότι είναι αρκετά εύκολο να ξεπεράσετε τους φόβους σας. Αρκεί να το θελήσετε και να το προσπαθήσετε.

Πριν το ταξίδι σας

 • Γνωρίζετε τι σας περιμένει. Για αρκετούς φοβισμένους επιβάτες λειτουργεί «σωτήρια» το αν γνωρίζουν κάποια από τα βασικά στοιχεία που αφορούν στα αεροπλάνα. Για παράδειγμα, θα σας βοηθήσει ιδιαιτέρως το γεγονός αν ενημερωθείτε για το τι φταίει συνήθως για τις μικρές αναταράξεις, τι είναι οι δυνατοί ήχοι που συνοδεύουν την απογείωση και την προσγείωση του αεροπλάνου κ.α.
 • Εξοικειωθείτε με το αεροπλάνο. Μπορεί να σας ακουστεί περίεργο, αλλά ένα οικείο περιβάλλον μοιάζει πάντα πιο ευχάριστο και όχι τρομακτικό.
 • Προτιμήστε μια θέση στο διάδρομο. Με την δυνατότητα να μπορείτε να επιλέξετε την θέση της αρεσκείας σας ζητήστε μία δίπλα στο διάδρομο, ειδικά όσοι έχετε κλειστοφοβικά θέματα. Εάν νιώσετε ότι πνίγεστε από τους γύρω σας μπορείτε να σηκωθείτε άμεσα και να κάνετε μια βόλτα στο διάδρομο για να νιώσετε λίγο καλύτερα. Επίσης, θα είστε πιο μακριά από το παράθυρο και έτσι δεν θα έχετε εικόνα του τι συμβαίνει… από κάτω. Πόσο μάλλον όσοι δεν τα πηγαίνετε και πολύ καλά με τα ύψη.
 • Αποφύγετε τα media. Και όχι μόνο τις ειδήσεις που αφορούν σε αεροπορικά δυστυχήματα, αλλά και την παρακολούθηση εκπομπών ή ταινιών που έχουν να κάνουν με το συγκεκριμένο θέμα. Έχετε υπόψη ότι στην πλειοψηφία τους οι πτήσεις φτάνουν κανονικά στον προορισμό τους και ότι αυτό που βλέπετε στην τηλεόραση είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.
 • Έχετε θετική σκέψη. Λίγες ημέρες πριν το ταξίδι σας, είναι πολύ εύκολο να σας κυριεύσει το άγχος, αν το αφήσετε. Αντιθέτως, προτιμήστε να κάνετε όμορφες και θετικές σκέψεις όπως όλα εκείνα τα διασκεδαστικά πράγματα που θα κάνετε μόλις φτάσετε στον προορισμό σας.

Κατά την διάρκεια της πτήσης 

 • Γνωρίστε το προσωπικό. Αν υπάρχει χρόνος πριν την πτήση ζητήστε να γνωριστείτε με τον κυβερνήτη ή ανοίξτε κουβέντα με τις/ τους αεροσυνοδούς. Συχνά, αν γνωρίσετε τους ανθρώπους- κλειδιά που κρατάνε την ασφάλειά σας στα  «χέρια» τους, το αεροπλάνο θα σας μοιάζει πιο φιλικό αλλά και το πλήρωμα έμπειρο και ικανό για να αντιμετωπίσει το ο,τιδήποτε.
 • Ακούστε μουσική. Έχετε μαζί σας κάποιο tablet, smartphone ή mp4 με μουσική που βοηθάει το μυαλό σας να χαλαρώσει και να αποφορτιστεί από οποιαδήποτε αρνητική σκέψη.
 • Υπενθυμίστε στον εαυτό σας το ποιος έχει τον έλεγχο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μόλις αντιληφθούν ότι τα χέρια τους είναι «δεμένα» και δεν έχουν καμία επιρροή αναφορικά με την ασφάλεια και την απόδοση του αεροπλάνου παθαίνουν πανικό. Προσπαθήστε να μην αφήσετε τον φόβο να σας κυριεύσει και υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι έχετε πάρει την απόφασή σας και ότι είστε πανέτοιμοι να ανταπικριθείτε θετικά στην εμπειρία του να πετάτε.
 • Πάρτε βαθιές αναπνοές. Όσο βλέπετε ότι το άγχος σας αυξάνεται παίρνετε βαθιές αναπνοές μετρώντας μέχρι το 10. Θα δείτε ότι στιμγιαία θα ανακουφιστείτε.
 • Διαβάστε ή παρακολουθήστε κάτι διασκεδαστικό. Έχετε μαζί σας ένα περιοδικό ή κάποιο βιβλίο, επιλέξτε στο σύστημα ψυχαγωγίας μία κωμωδία ή εφοδιάστε το laptop ή το tablet σας με κάποια από τις αγαπημένες σας σειρές.
 • Πιείτε ένα ποτό. Αλλά μόνο ένα. Θα χαλαρώσετε και σίγουρα θα ανακουφιστείτε από το άγχος σας. Προσοχή όμως σε καμία περίπτωση μην το ανακατέψετε με αγχολυτικά φάρμακα ή μην κάνετε υπερβολές πίνοντας περισσότερα, καθώς στο περιβάλλον το αεροπλάνου το αλκοόλ συμβάλει στην αφυδάτωση του οργανισμού σας.
 • Αποφύγετε την καφεΐνη. Αυτό και άλλου τέτοιου είδους διεγερτικά μπορεί να σας κάνουν ακόμη πιο νευρικούς, απ’ ότι ήδη είστε.
 • Ανοίξτε τον αέρα πάνω από την θέση σας. Προβείτε στην συγκεκριμένη κίνηση με το που επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο. Η αίσθηση του αέρα στο πρόσωπό σας θα σας δημιουργήσει ένα ευχάριστο συναίσθημα, κάνοντάς σας να νιώθετε λιγότερο κλειστοφοβικοί.
 • Επιπλέον βοήθεια   Πάρτε ένα χάπι. Αν πιστεύετε ότι καμία από τις παραπάνω προσπάθειές δεν θα σας βοηθήσει ή ανακουφίσει από το άγχος και το στρες, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και ζητήστε του να σας γράψει κάποιο χαλαρωτικό ή υπνωτικό χάπι, μόνο για την διάρκεια της πτήσης.  Ζητήστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Ένας επαγγελματίας θεραπευτής ή σύμβουλος θα σας βοηθήσει να βρείτε την πηγή του άγχους σας και πώς να το καταπολεμήσετε.
 • Επισκεφθείτε το ηλεκτρονικό μας ταξιδιωτικό site για να κάνετε τις κρατήσεις σας
  έξυπνα γρήγορα και οικονομικά εδώ

Πηγή: www.greekguide.com