Ποιες συμπεριλαμβάνει στη λίστα της η βρετανική εφημερίδα

Guardian: Οι πέντε ελληνικές παραλίες ανάμεσα στις 40 καλύτερες της Ευρώπης

02

Από τον Ατλαντικό ωκεανό μέχρι το Αιγαίο και από τη Μεγάλη Βρετανία μέχρι την Τουρκία, οι ταξιδιωτικοί συντάκτες της βρετανικής εφημερίδας Guardian ξεχώρισαν τις αγαπημένες τους παραλίες για κολύμπι, σέρφινγκ, πάρτι και φαγητό.

Από τις επιλογές τους δεν θα μπορούσαν να λείπουν και κάποιες ελληνικές, οι οποίες κέρδισαν τους ειδήμονες με την ομορφιά και τα θέλγητρά τους, καλύπτοντας μάλιστα μια ευρεία γκάμα επιθιμιών και αναγκών.

Βοϊδοκοιλιά, Πελοπόννησος

Σε απόσταση 10 χλμ. από την Πύλο και δίπλα στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, στο δυτικό τμήμα της Μεσσηνίας, συναντάται η εντυπωσιακότερη παραλία της Μεσσηνίας (και όχι μόνο) και η πιο φημισμένη και πολυφωτογραφημένη του νομού, η Βοϊδοκοιλιά.

Με σχήμα μισοφέγγαρου, ψιλή, λευκή σαν πούδρα αμμουδιά και τιρκουάζ, κρυστάλλινα νερά πρόκειται για έναν φυσικό κόλπο με βασικό χαρακτηριστικό του, την απόλυτη φυσική ομορφιά που συγκεντρώνει όλους τους επισκέπτες του νομού.

Η παραλία, μάλιστα, διαθέτει και ιστορικό ενδιαφέρον καθώς στο ένα άκρο της ακτής εντοπίζεται το Παλαιόκαστρο –το πρώτο κάστρο της Πύλου– όπου βρίσκεται και η σπηλιά του Νέστορα, ενώ στο άλλο άκρος διαφαίνεται ένας μυκηναϊκός θολωτός τάφος, που αποδίδεται στο γιο του Νέστορα, Θρασυμήδη (χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί και επιστημονικώς).

Καλαδί, Κύθηρα

Για τους περισσότερους επισκέπτες του νησιού το Καλαδί είναι η καλύτερη παραλία των Κυθήρων. Με τον χαρακτηριστικό της βράχο να αποτελεί και το σημείο αναφοράς της –δεν υπάρχει επισκέπτης που να μην έχει φωτογραφίσει από ψηλά το υπέροχο σκηνικό της– πρόκειται σίγουρα για την πιο πολυφωτογραφημένη ακρογιαλιά του νησιού.

Ονειρικά κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά, λευκό βότσαλο και απόλυτη ησυχία (δεν υπάρχει καμία οργάνωση στην παραλία) στα βασικά χαρακτηριστικά της που αποζημιώνουν και με το παραπάνω τα 130 περίπου σκαλοπάτια που σας χωρίζουν από αυτή.

Το Καλαδί βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, δίπλα στην Παλαιόπολη, και χωρίζεται σε τρία επιμέρους μέρη, με πιο εντυπωσιακό όλων την μικρή σπηλιά που αν την περάσετε οδηγεί σε μια πολύ μικρή παραλία.

Παλιοχώρι, Μήλος

Στο Παλαιοχώρι, περίπου 8 χλμ. από τον Αδάμαντα, το λιμάνι της Μήλου, εκτείνεται η ομώνυμη παραλία 2 χλμ. που συγκαταλέγεται στις πιο εντυπωσιακές του νησιού.  Η ακτή αποτελείται από τρεις επιμέρους ακρογιαλιές με πολύχρωμα βότσαλα, χοντρή αμμουδιά και πεντακάθαρα βαθιά νερά.

Αυτό, ωστόσο, που χαρακτηρίζει την παραλία δεν είναι άλλα από τα επιβλητικά και πολύχρωμα κατακόρυφα βράχια που φτάνουν στην ακτή, αποτέλεσμα της ηφαιστειακής ενέργειας και γεωλογικής ιδιομορφίας της περιοχής.

Super Paradise, Μύκονος

Μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού, σε απόσταση 7 χλμ. από την Χώρα της Μυκόνου, που έχουν συνδυάσει το όνομά τους εδώ και πολλά χρόνια με τα ξέφρενα parties που διοργανώνονται εδώ και ξεσηκώνουν τα πλήθη, σχεδόν σε καθημερινή βάση (κυρίως κατά την διάρκεια του Αυγούστου). Αμέτρητος κόσμος, ασταμάτητο clubbing και εκκεντρικότητα στα βασικά χαρακτηριστικά της που εκτόξευσαν την δημοφιλία της στα ύψη μετά την δεκαετία του ’50.

Μπάλος, Χανιά

Η εξωτική λιμνοθάλασσα του Μπάλου εντοπίζεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού και σχηματίζεται μεταξύ του ακρωτηρίου Τηγάνι και της χερσονήσου της Γραμβούσας. Η γαλήνια λιμνοθάλασσα διαθέτει αβαθή, κρυστάλλινα, ζεστά νερά, λευκή απέραντη αμμουδιά, η οποία σε ορισμένα σημεία γίνεται ροζ, καθώς και μία καντίνα για τα απολύτως απαραίτητα.

La Concha, μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες στο Σαν Σεμπαστιάν στην Ισπανία

Τέλος, στις πρώτες επιλογές των συντακτών φιγουράρουν ονειρικές παραλίες στην Ισπανία, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν η La Concha στο Σαν Σεμπαστιάν, η El Rompido στην Ανδαλουσία, η Playa de los Muertos στην Αλμερία, η Playa de Poo στην περιοχή των Αστούριας, καθώς και η Aiguablava στη Χιρόνα.

Δεύτερη χώρα προτίμησης η Πορτογαλία με ακρογιαλιές όπως οι Porto Côvo στο Alentejo, Nazaré στην Costa de Prata, Praia da Falésia στην Algarve, Praia da Foz do Minho στην περιοχή Caminha και Praia dos Galapinhos στο Setúbal να κερδίζουν το ενδιαφέρον τους.

newsbeast.gr